Római vakáció

AZ ÚT, AMI RÓMÁBA VEZETETT

 

Diákunk élménybeszámolója

Négyévente kerül megrendezésre a nemzetközi ministránstalálkozó Rómában, amely az idén július 31-től augusztus 9 –ig tartott. A Szeged-Csanádi Egyházmegyéből körülbelül ötvenen jelentkeztünk az útra. Az indulás napján a Dóm mögötti téren gyülekeztünk, ahol a buszba való bepakolás után, a székesegyház altemplomában közös szentmisén vettünk részt. Este 6 órakor indultunk utunkra, az első éjszakát a buszban töltöttük.
Az utazást követően, Rianoban volt a szálláshelyünk egy kolostorban. A reggeleket imával kezdtük. Ezután megnéztük Rómában a Pantheont, a Colosseumot –sajnos, csak kívülről-, a Trevi-kutat, ahová a szokásoknak megfelelően dobtunk pénzérmét, hogy visszatérhessünk még ide. Esténként, a szentmisék befejeztével, a társaság egyik fele énekelt gitárkísérettel a szálláson, a többiek pedig pókereztek.
A találkozó kezdőnapja a Szent Péter téren volt, ahol rengetegen, több mint ötvenezren voltunk. A programon köszöntötték az országok megjelent képviselőit, és közösen énekeltünk németül és angolul. Ezen az alkalmon a Szentatya szavait hallgattuk meg és fogadtuk az áldását. A zenével kísért programot magyar nyelvű szentmisével zártuk.
Nagyon sok élményben volt részünk a Rómában töltött napok alatt. Megnéztük a Szent Pál Bazilikát, a katakombákat, - ahol miséztek nekünk-, és a Lateráni Bazilikát. 
Egy teljes napon át pihenhettünk a tengerparton is. De megtekintettük a Vatikáni Múzeumot is, ami után szabadon szervezhettük az időnket. Én társaimmal a Szent Péter Bazilikát néztem meg ekkor.
Az elutazás napján, a záró szentmisét követően indultunk vissza, délelőtt 10 órakor. Másnap hajnalban, élményekkel térve érkeztünk haza az Örök Városból.
Reisz Mariann 9. G