Nyári táboraink 2003
  1. Cserkésztábor – Diósgyőr
  2. Hittan tábor – Fűzér
  3. Ifjúsági Ének és Zenekar tábora - Fűzér
  4. Kerékpárosok Baráti Köre – Velencei tó
  5. Természetvédő tábor – Várgesztes:

2003. július 5-12 között iskolánk 24 diákja táborozott Várgesztesen.

A természetvédő tábor a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium anyagi támogatásával és 6-7 felnőtt lelkes munkája által valósult meg.

 

Helyszín és költészet…

Várgesztes a Vértes hegység közepén található kis település. Rendkívül kedvező helyen fekszik, ugyanis nemcsak a hegyek voltak karnyújtásnyira, hanem sok történelmi és irodalmi vonatkozású hely került hozzánk gyalogosan elérhető távolságra. Az esti tábortűznél színre vittük Vörösmarty: Szép Ilonka c. versét. Varga Tímea olyan élethűen játszotta Szép Ilonkát, hogy rajta maradt a Szuper Ilonka elnevezés. Símó Áron alakította Mátyás királyt, aki általában álruhában járt- kelt köztünk, de nap mint nap feltűnt, mint a tábor „fővédnöke”, és ilyenkor „fény nevére, áldás életére” felkiáltással köszöntöttük. Az ősz Peterdit Faragó Peti alakította.

Felkerestük Szép Ilonka forrását, ahol a hagyományok szerint Szép Ilonka Mátyás királlyal találkozott. Itt készült a bográcsos paprikás krumpli,  Sóki Gábor főszakács irányításával. Az étek sikerét fényképfelvételek tanúsítják.  A község fölött magasodó Gesztes várán kívül Vitány várához is felmásztunk, ahol többen akrobatikus mutatványba kezdtek, hogy a vár romjainak tetejéről csodálhassák a kilátást. Szerencsére itt sem történt sérülés…

 

Hogyan védtük a természetet?

 Az egy hét során mindennap kirándultunk, és közben biológia tanárok segítségével ismerkedtünk a Vértes növény és állatvilágával, és tőlünk telhetően igyekeztünk tudatosan óvni élővilágunkat. Szelektív hulladékgyűjtést végeztünk, környezetbarát csomagolású élelmiszereket vásároltunk, sőt a chips és az üdítők száműzve voltak a királyi étlapról. Helyette rengeteg dinnyét ettünk, és a mezőkön talált füvekből készített gyógyteákkal színesítettük ital választékunkat. Faragó Petit a kókuszgolyó készítés mesterévé avattuk. Kovács Nóra tanárnő a lenmagos „biopéksütemény” készítés rejtelmeibe avatott be – a gyúrástól kezdve a formázáson és sütésen át a jóllakásig.

 

Mi történt még ezen kívül?

Gyalogosan zarándokoltunk el Majkra, az egykori kamalduli remeteséghez. Mátyás forrásnál a fákon talált vastag indakötéllel rendeztünk kötélhúzást. Robinson kunyhójánál sikerült elveszteni egymást, de egy kis mobiltelefonos navigáció után újra összetalálkoztunk.

Akiknek nem volt elég a napi km-adag, azok még fociztak, métáztak, vagy gólyalábon sétáltak fel-alá. (Egyikük hazafelé menet a Nyugati pályaudvar melletti parkolóban mutatta be gólyalábas magánszámát, mikor egy kupac csomag felügyeletével megbízva magára hagytuk néhány pillanatra.)

Az erdei akadályversenyre 3-4 fős csoportokban indultak, és a gyerekek 100%-a néhány órán belül célba ért.

Az éjszakai bátorságpróbát a nagyobbak rendezték a kisebbeknek.

A tábor alatt „talentumok” gyűjtésére volt lehetőség, és ebből az utolsó napon rendezett kirakodóvásáron Vargáné Tünde tündérnél ajándékokat lehetett venni.

 

A mozgalmas egy hét további eseményeinek sorolása helyett álljon itt néhány fénykép:

 

 

  Baráti Eszter  

  szervezőtanár