FOGADALOMTÉTEL 2010. JÚNIUS 27.

 1509. számú Szent László Cserkészcsapat 

  • 2010. május 29-én cserkészjelöltjeink Újoncpróbán vettek részt, a szegedi 550. sz. Márton Áron cserkészcsapat újoncaival együtt. Kiscserkész jelöltjeink pedig a Piros Pajzs próbát tették le, ugyanezen a napon.
  • A csapat neve - 1509. sz. Szent László Cserkészcsapat - sugallta, hogy Szent László ünnepén tartsuk meg az újjáalakulás utáni első fogadalomtételt. Az idén éppen vasárnapra esett az ünnep. Az V. kerület elnökét, Laurinyecz Mihály atyát hívtuk meg, - Varga Attila atyával egyeztetve - erre az alkalomra.
  • Ünnepélyes bevonulás után a szentmise a szokott rendben történt. Misi atya a cserkészethez kapcsolódó prédikációt mondott. Felidézte a két kiscserkész, valamint tíz cserkésztörvényt és rámutatott a cserkész lelkület és Szent László király lelkülete közötti párhuzamokra. Ezután a kiscserkész törvényeket hallgattuk meg, majd 7 kiscserkész-jelölt tett ígéretet. Ők: Enyedi Bertalan, Enyedi Viktória, Fábián Gergő, Miklai Gergő, Miklai László, Korcsog Gyöngyi, Korcsog István.
 
  • Ezután a cserkészjelöltek léptek az oltár elé. Elhangzott a 10 cserkésztörvény, majd 5 cserkészjelölt tette le a fogadalmat. Ők: Miklai István, Miklai Péter, Miklai Zsolt, Bere László, Sajtos Máté.
A jelenlévő cserkészek kézfogással fogadták cserkésztestvérükké az újonnan ígéretet és fogadalmat tett tagokat. Örömmel láttuk, hogy több korábban aktívan munkálkodó cserkész jelen volt a szentmisén és a fogadalomtételen.
Az ünnepet közös ebéddel zártuk, amelyen köszönetet mondtunk Misi atyának, az 550. sz. Márton Áron Cserkészcsapat képviselőinek, Attila atyának, és a szülőknek is.
 
 
Az újjáalakulás és a fogadalomtétel előzményei:
Makó városában a ’90-es években 6 cserkészcsapat működött, köztük az 1509. sz. Szent László Cserkészcsapat, melynek fenntartója az újvárosi Szent László plébánia volt.
Sajnos a csapatok működése a ’90-es évek végétől szünetel.
  • 15 makói érdeklődő iskolás részt vett 2008 nyarán az V. kerület ŐVVK Minta-altáborában, Öttömösön. Ott a résztvevők életre szóló élményt kaptak a velük foglalkozó cserkészek által. Hazatérve elmesélték élményeiket az őket váró szülőknek és kifejezték, hogy szeretnének cserkészek lenni.
           A szülők többsége támogatta ezt a vágyat.
  • 2008 őszén részt vettünk a kerületi regős napon Ópusztaszeren
  • 2009. januártól heti rendszerességgel Miklai István és Hedvig nővér vezetésével foglalkozásokon vettek részt a diákok. Helyet pedig Varga Attila atya, újvárosi plébános biztosított a plébánia épületében. 
  • Nagyon sok segítséget kaptunk az V. cserkészkerület vezetőitől és az 550. sz. Márton Áron Cserkészcsapattól.
  • 2009 nyarán az 550-es Márton Áron Cserkészcsapattal táboroztunk együtt. A cserkészjelöltek Makón a tutajtáborban, a kiscserkész jelöltek pedig Gálosfán „nagy adagot kaptak cserkészlelkületből”.
  • 2009 őszén részt vettünk a kerületi regös napon, Hódmezővásárhelyen.
  • Karácsony előtt két napon keresztül négy betlehemes csoportban járták, Miklai István szervezésében a várost és közel 40 családnak vitték el a megváltó születésének jó hírét.
  • 2009. november 28-án, advent első vasárnapján - a szülők részvételével - alakuló ülést tartottunk, Makó-Újvároson a plébánia Szent László termében. 3 felnőtt cserkész illetve cserkészjelölt és 14 diák cserkészjelölt írta alá a jelenléti ívet és a belépési nyilatkozatot. Ezt továbbítottuk a Magyar Cserkészszövetség felé, kérve a működési engedélyt.

2010. április 24-én biciklitúrán vettünk részt, egy megbeszélt ponton találkoztunk egy Szegedről idekarikázó őrssel .