Élő Könyvtár 2013. február 20.

 

Az idei lelki napok keretében különleges élményben részesülhettek diákjaink február 20-án. „Élő könyveket” kölcsönözhettek a délelőtt során ­– egyénileg vagy csoportosan – s felütve a könyvek lapjait, a legnagyobb titkok megfejtésére bukkanhattak.

 

KÉPEK A PROGRAMRÓL

 

Ajánlásképp elkészültek a könyvek fülszövegei, amelyeket érdemesnek tartunk arra, hogy közkinccsé tegyünk a kedves olvasók számára. Fogadják szeretettel!

 

Baranyi Katalin

A Szent István Általános Iskola és Gimnázium tanulója voltam szinte az iskola indulásától. Az érettségi után Budapestre kerültem, mivel a volt Kertészeti Egyetemre jelentkeztem, amit most Budapesti Corvius Egyetemnek hívnak. Itt Okleveles Kertészmérnök szakot végeztem, de a diploma előtt még kimentem néhány társammal három hónapra Írországba egy farmra dolgozni, tapasztalatokat szerezni. Miután végeztem az egyetemen hazajöttem Makóra és itt próbáltam szerencsét. Több munkahelyen is megfordultam, ahol sokféle tapasztalatot szereztem. Az érettségi után, sem szakadtam el egészen egykori iskolámtól, jelenleg is kötődöm ide. A plébániai közösségekben is megtaláltam a helyem, és tagja vagyok a Makó Városi Vegyeskarnak is.

 

Babik Katalin

1963-ban Salgótarjánban született, iskoláit Szegeden végezte, a Tömörkény Gimnáziumban érettségizett. 11 éve tanít ovis korosztálytól felnőttekig mindenkit.  2006-ban végzett a debreceni egyetem vallástanári tanszékén, jelenleg is tanul: a sárospataki teológia hallgatója.

Fontosnak tartja a bizonyságtételt, szabadidejében szeret olvasni, kedvenc hobbija az összehasonlító vallástudomány.

Öt gyermeke van, közülük négy dolgozik, a legkisebb másodéves lelkész-hallgató.

 

Jánosi Szabolcs

Erdélyben, Marosvásárhelyen születtem, nagycsaládban nőttem föl. Gyerekkorom óta futballrajongó vagyok, amíg le nem sérültem, magam is űztem a labdát. Szeretek fiatalok körében lenni, úgy érzem, így nem öregszem meg.

Szeretek olvasni, képzeletben és valóságosan is új helyeket megismerni és szeretek utazgatni. Kedvenc helyeim a hegyek, bárhol is legyenek…  Szeretem az állatokat, de a vadállatokat nem!

 

Kaáriné Cziprok Andrea           

Nyugaton még nem éltem. De hogy fogok-e? Ez kérdés. Észak és dél már adott. Két véglet-két világ. Észak – Salgótarján. Ott születtem (a Bastille ostromán) és éltem majd 3 x-et. Hegyek, völgyek, erdők és várak között.   Iskolák (általános majd gimnázium) és 5 év zene. Klasszikus gitár – sajnos ma már nem menne.

A tanítás kezdete egy szakközépiskola – sokat tanultam ott (szakmát, embereket). Közben családalapítás – 1. lányom még ott született. Középen – Törökbálint 11 év. 1998-ban oda sodort az élet. 2 lányom születetésének helye lett a város. A hegyek és erdők maradtak. A tanítás is – egy 12 évfolyamos iskolában. Maradt a zene is – éneklés egy városi kórusban. Dél – Makó. Hegyek helyett sík vidék. Erdők helyett Maros. Egy ideig tanítás – de nem tanulás – nélkül. Könyvek, sütik (nem eszem, csak sütöm). Most pedig újra az iskola, tanítás – örök szerelem.

 

Pánczél János

 Szüleim elszánt Jézus-követők, negyedmagammal a gyermekeik is ebben a szellemben kaptuk a szigorú nevelést. De amikor 15 éves korom körül elment teljesen a szemem világa, és a vakok tanintézetébe kerültem Budapestre, hamar rájöttem, hogy Istennek nincsenek unokái. Attól még nem lettem Isten gyermeke, hogy szüleim a legnagyobb szeretettel a Jézus-hitre igyekeztek nevelni, jóllehet, a lehető legjobbat tették velem. Csak attól fogva lettem Isten gyermeke tudatosan, miután ezt tudatosan fölvállaltam, azaz „Eldőlt a szívemben, hogy követem Jézust, nincs visszaút, nincs visszaút…”

Persze, a munkám is, a családi életem is csak ezt tükrözheti vissza, mint a hold a nap fényét.

 

Papp Tibor

Ezt az ósdi, avítt könyvet a múlt évezredben kezdték el írni s még mindig nem fejezték be! Poros lapjairól megismerkedhetsz néhány dologgal: összecsapásokkal a régmúlt nagy csatáitól kezdve a jelen kor legnagyobb harcaiig (Arsenal – Bayern 1:3); szomorú versekkel; lejárt zenékkel; gondolatokkal a tanár-diák kapcsolat barikádjának túlsó feléről; vagy a számok százszorszép világával. A témák között pedig üres lapokat találsz, amik teleírása Rád vár!

Az építő jellegű kritikát átgondolom, a meccs eredményét még várom.

Tisztelettel:

Papp Tibor

 

Szűcs Péter

Egy kézikönyvet tarthat kezében az olvasó, amelynek segítségével több témakörbe nyerhet betekintést.

Gitárkották, blues, spanyol, egy kis klasszikus, egyaránt megtalálható a könnyedebb műfajok mellett – CD melléklettel.

Cserkésztiszti tudományok a nevelés és a praktikumok mellett a túravezetés fontosabb szabályai.

Néhány tábortűzi játékötlet, közösségi játékok.

Hitismeretekben az egyháztörténelem, a fundamentális teológia, biblikum témaköreiben találhatók fejezetek.

Történelmi lexikai ismeretek, a magyar királyok kronológiája, más egyetemes kronológiákkal együtt. Ugyanakkor történelmi érdekességek az ókori kelettől napjainkig egyaránt olvashatók. Erre több fejezetet is áldozott a szerző.

Ódon lapjain olyan klasszikus ismeretek, pszichológiai, pedagógiai, keresztény lelki tanácsok sora található, melyeket nagy haszonnal forgathat a mai ifjú olvasó és az örök ifjak egyaránt.

 

Varga Beáta M. Dominika

Megtudhatod:

·         Hogy lehet valakinek ennyi féle neve?

·         Milyen sportágban lett országos hatodik helyezett?

·          Hányféle sportot űzött rendszeresen?

·         Óvodás korában hová járt el rendszeresen egyedül az óvodából?

·         Hogyan lett mindig nyertes az iskolai kézilabda csapata?

·         Hogyan lesz valaki szerzetes, miért pont a Dominika nevet választotta?

·         Szerzetesként hogyan utazta be az egész világot Ausztriától Amerikáig?

·         Kik voltak a szülei, vannak-e testvérei?

·         Honnan van a bőrében annyi sötétbarna pigment?

·         Mi a kedvenc kikapcsolódása?

·         Hol szokott surf-özni?

 

Wertheim Mátyás, a snowboardozó ferences

Gyerekkorom óta windsurfözöm, a snowboard magyarországi megjelenése óta pedig a téli műfaj is hozzám tartozik. Volt időm és alkalmam jól megismerni az igényeket. A tervezési munkában elsősorban a műszaki megoldások érdekelnek, de a brandépítés is kézre eső feladat számomra.

Szívesen találkozom azokkal a fiatalokkal, akik életének fontos része a gördeszkázás, a snowboard vagy éppen a surf. Meggyőződésem, hogy akik BMX-eznek, görkoriznak, szóval ilyen sportokért lelkesednek, azok nagyon kitartók, sok munkát tesznek bele, ha ez a kívülállók számára nem is érték. Ezek a sportok, vagy bármilyen más program célja az, hogy a hit által, szorosabb vagy lazább módon, de egymás kompániájának részeseivé váljunk.

Igyekszem hídszerepet betölteni, hogy ne valami antik műtárgyként tekintsenek az egyházra; azonban nem akarom a hitemet rájuk erőltetni.

Nem az az első mondatom, hogy helló, Mátyás atya vagyok, pap és szerzetes; legyen nekik is munkájuk annak kitalálásában, hogy mit miért mondok vagy csinálok. Érdekes módon könnyebben fogadják azt, hogy én szerzetes vagyok, mint a rendi testvérek azt, hogy esetenként furcsa hajú, tetovált, orrpiercinges srácokkal foglalkozom.

 

A fülszövegeket szerkesztette:

Mészáros Ildikó tanárnő

„élő”könyvtáros