Miről fog szólni az összejövetel? Török Orsolya levele tanároknak

Kedves Egykori Kollegáim!

Azért jelentkezem így hirtelen a semmiből másfél évtized után, mert olyan rendkívüli tapasztalatokra sikerült szert tennem, amiket nagyon szeretnék megosztani másokkal, hátha itthon is lehet hasznosítani belőlük valamit. (Európában harmadikként.)

Abban a szerencsében részesültünk, hogy az elmúlt év második felét Amerikában tölthettük családostul, ahol gyerekeink egy nagyon jó körzetes állami iskolába jártak. Az iskola hat évfolyamából négyben volt gyerekünk, én pedig az ottani szokás szerint bejártam önkéntesként segíteni az osztályaikba (a legkisebb lányunk kíséretében, aki kora szerint még éppen nem járhatott oda). Így lehetőségem volt meglehetősen közelről megfigyelni az iskola működését, a tanítást, a nevelést, fegyelmezést. Készítettem jegyzeteket, fényképeket, videókat. Mindezekről szívesen tartok előadást érdeklődő tanároknak, szülőknek.

A csatolt írások egyike az iskolaújságban megjelent cikkünk. Másik pedig a gyerekeim itthoni egyházi iskolájának küldött levelem, melyben - akkor még kevesebb háttértudással, pusztán a látottak miatti lelkesedéstől fűtve - beszámoltam arról, milyen keresztény légkör van az amerikai állami iskolában, és hogy megfigyeléseink szerint milyen módszerrel érik ezt el.
Azóta utánajártam, egy viszonylag új, kb 6-8 éve publikált, és odakint rohamosan terjedő módszerről van szó, amit minden korosztályban alkalmaznak, nemcsak iskolákban, hanem még fiatalkorúak börtönében is. A módszerről aminek neve Positive Behavior Support, és George Sugai nevével fémjelzett, a www.pbis.org/  honlapon lehet olvasni, nézni, hallani.

Ezen kívül még az alábbi témákban tudnék érdekes dolgokról beszélni:

- Problémás gyerekek kezelése (pár konkrét példával), szintén a PBS módszer keretében.
- Iskola falak nélkül (az osztálytermeket falak helyett könyvespolcokkal választották csak el - hatása a tanításra, a gyerekekre)
- Néhány tantárgy a mienktől különböző módon való tanítása
-- Természetismeret - Science fair (kitűnő dolog)
-- Irodalom - olvasás (érdekes)
-- Matematika (elrettentésképpen, és figyelmeztetésül, nehogy mi is ide jussunk).

Kérlek, olvassátok el a csatolmányokat! Amennyiben érdekelné az iskolá(ka)t egy erről szóló előadás, kérlek, jelezzétek nekem.

Szeretettel,
Török Orsi